Siguranta copilului …

Siguranta copilului …

Multa vreme, pe soselele patriei circulau celebrele Dacii. Dacia, fie ea 1300 ori 1310, avea putine elemente de siguranta. Elementul de siguranta absent, insa atat de prezent in alte masini, era centura de siguranta pentru pasagerii din spate. Legea nu prevede obligativitatea purtarii centurii pentru pasagerii din spate (nici in Romania, nici in alte tari), asa ca pentru multi acel accesoriu oricum este inutil. Recunosc, nici eu nu mi-o pun cand stau in spate, de multe ori avand impresia ca acea centura incomodeaza maxim.

Acea centura ar putea salva vieti, ar trebui recomandata purtarea ei. Nu am facut un studiu, insa nu stiu daca macar 1% dintre pasagerii din spate o poarta. Totusi, ea se dovedeste foarte utila intr-o situatie: in situatia in care la bord se afla un copil mic.

Nu stiu cum este legislatia aici, stiu insa ca pentru siguranta copilului ar trebui folosit un scaun auto special. Magazinul online smart-baby.ro este unul dintre site-urile care ofera astfel de scaune. Nu despre CE scaun trebuie cumparat voi vorbi, ci despre utilitatea lui.

Iar la utilitatea lui imi vin in minte 2 situatii:

1. Ma gandesc la astfel de scaune de fiecare data cand vad, in trafic, parinti cu copii in brate. Cel mai grav este atunci cand parintele cu copilul sta pe scaunul din dreapta. Unii parinti sunt paranoici, insa altii, precum in cazul de fata, sunt de-a dreptul inconstienti. Copilul este in siguranta! Parca ii aud spunand asta… Il tin strans in brate, nu se poate intampla nimic. Oare? Siguranta copilului este direct proportionala cu puterea cu care strangem in brate copilul?

2. Mi-amintesc o intamplare reala, petrecuta in familia mea. Venisera rudele mele din Franta, cu masina. In masina aveau un astfel de scaun. Eu eram pe la generala/liceu, trecusem demult de varsta la care acelea mi-ar fi fost util. Insa ma uitam ciudat la el si nu-i intelegeam utilitatea. In Dacia parintilor mei nu avea cum sa stea, pentru ca nu avea cu ce sa fie legat. Atunci am aflat ca in Franta ar fi obligatoriu acel scaun.

Repet, habar n-am cum mai este legea acum. Mi-as dori, insa, sa devina obligatoriu. Si mi-as dori ca prezenta acelui scaun sa fie inclusa in diversele campanii de constientizare. La fel ar trebui sa stea lucrurile si in cazul centurilor de siguranta pentru pasagerii din spate. Toate statisticile arata cati pasageri de pe locul mortului au pierit in accidente si cator pasageri centura le-a salvat viata. Insa in spate centura nu poate salva vieti? Intreb doar.

Copilul este in siguranta! Aceasta ar trebui sa fie premisa. Multi o folosesc doar ca vorba goala, multi au impresia ca bratele lor puternice sunt singurul lucru de care acel copil are nevoie. Siguranta copilului ar trebui sa fie o prioritate, nefiind deloc un moft. Salutari SIGURE tuturor!

Articolul Siguranta Copilului este inscris in concursul organizat de Daniela Bojinca in colaborare cu smart-baby.ro. Mai multe detalii gasiti in articolul dedicat concursului!

3 thoughts on “Siguranta copilului …

  1. Scaunul pentru copii este obligatoriu pana la varsta de 7 ani. E in lege.
    A si inca ceva – amplasarea lui se face pe locurile din spate, nu dreapta fata.

Lasă un răspuns