Sacoul – emblema elegantei

Sacoul cica ar fi emblema elegantei. Nu am zis-o eu, ci mi-a zis-o un vanzator dintr-un magazin bucurestean. Eu, ca prostul, ceream un “sacou casual”, la care tipul imi explica, foarte sigur pe el, ca nu exista asa ceva. Zici ca era Moromete: NU EXISTA ASA CEVA.

Faptul ca exista este cert. Faptul ca unii vor sa-si vanda marfa mintind si spunand gogomanii evidente este pana la un punct suparator.

Sa va mai zic 3 chestii cu sacouri barbatesti (despre sacouri dama voi vorbim ulterior):

1. Ma duc eu la un stand dintr-un complex comercial. Intreb daca are sacouri casual. Imi zice intai ca nu stie ce inseamna CASUAL. Zici ca-l injurasem. Ii explic, la care el: bai, iti pot da separat sacoul. Te va costa… jumatate :)) Atat l-a dus pe el capul sa socoteasca (nu va zic ca nu stia cat face jumatate din 250 de lei, dar trecem peste).

2. Alta zi, alt magazin. Intreb eu daca are sacouri mari, pentru mine. Unul din vanzatori: avem mari, foarte mari, da-s negre. Intreb: noi, astia grasi, doar in negru ne putem imbraca? Cica nu e vina lor, asa le vine marfa. Intreb: da voi nu spuneti ce se cere? La care tipul, foarte calm: pai cam astea se cer… Nu stia nici el ce vorbeste.

3. O chestie povestita: se duce un amic cu o pereche de pantaloni de la un costum (sacoul se distrusese, nu mai stiu de ce, parca mancat de molii). Vreau un sacou pentru acei pantaloni. I se spune ca nu se poate, ca ei au COSTUME UNICE. Nu aveti cum sa gasiti un sacou identic, va garantez. Ii spune vanzatorului: PAI STOFA E DIFERITA LA FIECARE COSTUM? Cica da. I-a dat sa se convinga niste sacouri. Ale dracu’, toate se potriveau. La care cica vanzatorul: VA DAU PE CARE VRETI, DAR EU ZIC CA NU E CHIAR IDENTIC. Nu am inteles nici pana acum de ce nu voia acel vanzator sa vanda doar un sacou (in fond era “pret de produator”, deci daca un costum ramanea fara sacou puteau sa faca altul rapid).

Despre sacaourile de dama nu am ce povesti. Povesti personale cu ele n-am (nu cred sa fi cumparat vreodata asa ceva, pentru nimeni), iar povestite nici atat. Spun doar ca mi se pare ca-s purtate doar cand fetele vor sa fie elegante. Imi par mai elegante decat unele barbatesti. Asta poate si pentru ca sunt mai rare, fetele putand fi elegante in multe alte feluri.

Nu inchei pana nu va zic un paradox: desi este mai rar purtat de femei, sacouri de dama sunt, pe piata, mai multe decat cele de barbati. Deh, barbatul cumpara unul si-i ajunge tot anul. Fata trebuie sa aiba unul rosu, unul galben, unul verde, unul albastru… Deh, asa is ele.

Daca este sacoul emblema elegantei sau nu puteti spune si voi. Eu asa am auzit, asa relatez. Personal am si sacouri elegante si sacouri casual. Daca ar fi sa numesc o emblema elegantei as numi cravata, pe care insa o urasc din suflet. Salutari MINUNATE tuturor!

Leave a Reply