Ne pricepem la tot

Ne pricepem la tot. De cate ori ati auzit fraza asta? Si nu, nu este deloc peiorativa. Este cat se poate de adevarata. Chiar ne pricepem la tot. Sau, chiar daca nu ne pricepem la tot, AM PUTEA sa ne pricepem la tot. Sau ma rog, la aproape tot. Sa va dau 5 exemple:

1. Mai stiti cum a fost cu primul telefon? Stiam sa-l folosim? Ne-a fost super-greu sa invatam sa-l folosim. Eram atat de incantati de noua jucarie incat facturile erau kilometrice. SMS-ul era ceva atat de misto incat iti venea sa trimiti la toata lumea. Acum a trimite un SMS este ceva banal, insa sa ne aducem aminte cum era p-atunci. Si da, acum ne pricepem la tot ce inseamna telefonie, mai ales la smartphone-uri, care au cam aceleasi sisteme de operare.

2. Mai stiti cu pc-ul cum era? Stiam noi ce e ala? Eu abia daca nimeream sa intru in vreun joc. Cu netul la fel: incepeai cu 2-3 site-uri si acum nici nu mai poti numara cate site-uri frecventezi intr-o zi. Sau intr-o luna…

3. Cu retelele de socializare era la fel. Abia stiam cu ce se mananca una, insa acum ne pricepem la tot ce inseamna facebook, twitter si alte alea.

4. Amicii care au copil imi povestesc acelasi lucru: la inceput sustineau ca nu stiu sa schimbe scutece, ca nu stiu ce carucior sa aleaga si nici macar cum ar trebui hranit un copil. Au ajuns sa aiba copil si acum stiu si ce e ala carucior 3in1. Cica si eu voi afla candva ce este ala.

5. Sa dau un exemplu legat de hobby-uri: cand ne-am uitat prima oara la un meci de fotbal nu stiam mare lucru. Am invatat, treptat, cand se da fault, cand se da offside, cand se da 11m. Atat de mult si de repede am invatat incat acum ne consideram cunoscatori ai fenomenului. Si nu numai noi…

6. La politica ne pricepem? Bineinteles. Ne pricepem la tot ce este legat de politica. Inclusiv la relatii internationale. Stim totul: de ce SUA ataca sau nu ataca o tara, de ce Rusia actioneaza in vreun fel, de ce China este atat de puternica… Ne pricepem la tot ce tine de politica, nu am niciun dubiu asupra acestui lucru…

As mai putea da o gramada de exemple, toate insemnand acelasi lucru: ne pricepem la tot daca dorim acest lucru. Daca ne intereseaza acel lucru. De invatat putem invata aproape orice. Apoi impartasim experienta cu prietenii, pe care vom incerca sa-i convingem ca suntem detinatorii adevarului absolut.

De ce se intampla toate astea? Simplu: pentru noi putin inseamna mult. Nu avem incredere in specialisti, nu avem incredere in altii. Noi ne pricepem la tot, nu mai avem nevoie de altii. Cel care ne-ar putea invata e ori prost, ori ingamfat, ori hot, ori toate 3 la un loc. Cu siguranta nu e de bine sa apelam la el.

Morala? Sa fim nitel mai modesti. Ne pricepem la tot doar in imaginatia noastra. Ar fi bine sa ne pricepem la 1% din lucrurile la care avem impresia ca ne pricepem. Salutari MINUNATE tuturor 🙂

Leave a Reply