Mituri despre Grecia

Mituri despre Grecia

 

Cred ca stiti celebrele mituri ale Greciei antice. Cu totii probabil am citit si am savurat acele frumoase povestioare cu centauri, zei si zeite. Probabil multe fete serioase de acum au visat, macar o data, ca vor intalni in viata lor un Hercule. Bineinteles, regizorii de la Hollywood au avut grija sa perpetueze acest vis.

Paradoxal, si acum avem parte de cateva mituri despre Grecia. Miturile moderne sunt diferite, nu mai au creaturi fantastice, nu mai au zei, dar contin un cuvant cheie: bani. Grecia, mititica de ea, nu mai are bani. Sau are, dar nu sunt ai ei. Sa incerc, totusi, sa daram cateva mituri. Mi se par relevante pentru cei care vor sa VIZITEZE aceasta tara:

Grecia

1. In Grecia este periculos sa mergi.

In afara de cateva proteste, care oricum erau in Atena, nu pe litoral, Grecia a fost si ramane o tara linistita. Da, oamenii mai si protesteaza, protestele chiar au fost indreptatite. Nu stiu daca au rezolvat ceva, asta e alta discutie. Despre situatia politica de acolo, tot impotriva manipularilor si a miturilor, am scris deja.

2. Grecia a devenit mai scumpa din cauza crizei.

Si asta este fals. Pe vremuri, economiile slabe incercau sa se salveze economic tiparind bani. Din aceasta cauza aveau o hyper-inflatie. Exact la fel au stat lucrurile in tara noastra, avand hyper-inflatie pana prin 2000. Ce e valabil la noi nu e valabil si la ei. Iar acest lucru se intampla dintr-un singur motiv: tiparnita de bani e in Frankfurt, nu in Atena. Da, acel buclucas Euro este de vina. Nu discut daca ar fi sau nu ar fi mai bine sa se revina la moneda nationala, aceea este o discutie pentru economisti, spun doar ca preturile NU sunt mai mari pentru ca e criza. Unii zic ca dimpotriva, ofertele sunt mai bune in aceasta perioada.

3.Grecii sunt lenesi.

Fals. Ei, in sine, nu sunt mai lenesi sau mai harnici decat alte natii. Doar ca Grecia este o tara eminamente turistica. Asta inseamna ca neamtul investeste intr-o fabrica, in timp ce grecul investeste intr-un hotel. Neamtul PRODUCE ceva, in timp ce grecul ASTEAPTA ca acel hotel sa produca. In fapt e cam acelasi lucru. Fiecare face ce poate. Pamantul e arid in Grecia, in afara de turism nu prea poti face altceva.

4. Nemtii platesc pe greci

E partial adevarat. Mult timp Germania a profitat de pe urma Greciei, nemtii au mers in numar urias in Grecia, au imprumutat-o pentru ca au avut interes ca Grecia sa fie acolo (inclusiv in UE si apoi in zona Euro) si, paradoxal, nici acum nu isi doresc ca Grecia sa iasa d-acolo. Si, cumva, profita si acum, indirect, de problemele Greciei. Faptul ca si acum Germania profita este iarasi un adevar.

5. Grecii sunt oameni rai.

Fals si aici. Ei sunt chiar primitori. Nimeni nu s-a simtit rau in Grecia. Imaginea lor a fost creata de niste oameni care au avut interese. Intr-un sens sau altul.

6. Grecia nu isi va putea reveni

AIci am dubii. Eu as zice ca dimpotriva. Acest popor, cu istoria sa, nu are cum sa nu isi revina. Cumva, isi va reveni.

7. Grecia ar trebui ocolita in semn de protest.

Sa faceti voi asta. Eu, dimpotriva, doresc sa-i vizitez pentru prima oara. N-am facut-o inca, dar acum sunt in cautarea unor oferte bune pentru un minunat sejur Grecia.

Or mai fi si alte mituri despre Grecia, dar nu le stiu. Ultimul nu e mit, dar unii chiar cred ca asta ar trebui facut. Cumva, manipularea functioneaza. La mine nu. EU vreau in Grecia, eu am multe motive pentru a merge acolo si, surpriza, voi merge acolo! Salutari GRECESTI tuturor! ­čÖé

Las─â un r─âspuns