Masina trebuie ingrijita

Masina trebuie ingrijita

 

 

Sunt persoane care-si iubesc nespus masina. O personifica. Este o EA. In engleza suna mai bine: de la IT, obiect, a trecut la SHE. Ori HE, daca e vorba de un brand masculin (HE, my BMW).

Pe mine ma distreaza toata faza asta, mi se pare absurd, dar distractiv. O absurditate deloc periculoasa. Fiecare face ce doreste cu masina lui. O trateaza cum consdera el.

Ce nu imi place mie este atunci cand ai masina doar pentru a o avea. Ai masina, desi standardul tau de viata nu este acela. Masina sta in fata blocului, nemiscata. Dar exista. Sa fie, pentru cand oi avea nevoie.

Nu-mi place, totodata, cand masina este pe primul plan inaintea ta, ca persoana. Atunci cand, de exemplu, cineva vine la terasa cu masina, plateste parcarea 30 de lei, iar acolo, la terasa, trage dintr-un suc 3 ore. Nu are bani de altul, de mancat nu poate fi vorba, dar are bani de masina. Si de toate chestiile colaterale.

Cu asta nu pot fi de acord. Masina nu ar trebui sa-ti scada standardul de viata, ci dimpotriva. Masina nu ar trebui sa fie o corvoada. Ar trebui sa te ajute. Sa nu te mai certi cu taximetristii, sa nu te mai chinui pe tren. Din astea.

Exista, insa, unii oameni care nu-si respecta masina. Pasionatii de masini ii reneaga. Oameni care n-o duc cu anii la spalatorie. Oameni care o spala cu apa  din Dambovita (stiti cazul?).

De exemplu, te poti uita la ce anvelope de vara ori de iarna are o masina. Un amic sustine ca cele all-season, cu de toate, cum ar zice unii, ar fi semn de saracie. De ce nu ti-ai permite 2 randuri distincte de anvelope? Pai ai BMW, comporta-te ca un detinator de BMW.

Eu as compara masina cu un animal de companie. Pentru mine, animalele de companie nu sunt chiar oameni. Sunt niste fiinte, mai mult sau mai putin inteligente, mai mult sau mai putin iubitoare, mai mult sau mai putin fidele. Fix ca-n cazul lor, iti iei doar daca-ti permiti. Nu-s de acord sa iti iei de la gura pentru a-ti hrani pisica. E gresit. Si e fix ca-n cazul masinii: sa nu mananci nimic pentru ca a trebuit sa iei alte cauciucuri la masina e absurd.

Insa, daca tot ti-ai luat-o, trateaz-o cu respect. Nu-i dai cea mai proasta benzina, asa cum pisicii nu-i dai cea mai proasta mancare. Stiu, unii mananca de la Mc, nu-i intereseaza ce baga-n ei, dar pisica are tot timpul mancare sanatoasa. Logic, nu?

Masina trebuie ingrijita, indiferent ce parere ai despre ea. Daca nu e o persoana, cum zic unii, este un obiect care te reprezinta. In ea intra si altii, nu doar tu. Vrei sa intre intr-o masina jegoasa si urat mirositoare? Daca esti taximetrist, e cu atat mai grav: ala este locul tau de munca. Locul unde-ti petreci aproape toata ziua … Vrei sa intre¬†intr-un Mercedes ultimul racnet cu anvelope de iarna no-name? A doua mi se pare chiar mai grava. Mi se pare cocalarism pur. Salutari MINUNATE tuturor!

 

One thought on “Masina trebuie ingrijita

Leave a Reply