Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Adriana Dinu

Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Adriana Dinu?

Mi se pare minunat să scrii despre ceea ce-ți face plăcere. Și da, de multe ori în meseria de jurnalist ești nevoit să scrii despre lucruri pe care nu le consideri tocmai minunate. Nu vă obosiți să susțineți contrariul, să vă ridicați în slăvi spunând că voi nu faceți așa ceva căci a lucra pentru oricine altcineva în afară de persoana voastră, presupune și asta.

Tocmai de aceea, mi se pare minunată ideea lui Emil. Deja vi se pare enervantă repetiția cuvântului „minunat”? Păi nu d-asta ne-am adunat aici? Să vorbim despre lucruri minunate? Dar să trecem la esenția articolului meu.

Adriana Dinu 1

Spuneam că pentru mine minunat este atunci când scriu despre ceea ce vreau. Nu subiecte date, nu bariere lingvistice impuse, nu caractere limitate. Despre orice / oricine, oricând și oricum.

Din păcate, minunea pentru mine nu se întâmplă prea des. Desigur, pe www.citestecevrei.ro am libertatea de exprimare dorită, însă cum rămâne cu îngrădirea limbajului unui jurnalist în cadrul unui trust? De ce se angajează jurnaliști atunci când, de fapt, ei au nevoie de oameni care să scrie după dictare?

O să vă povestesc ce mi s-a întâmplat în cadrul unui trust pentru care am lucrat o perioadă scurtă. Aveam de redactat, zilnic, 5-6 știri pentru site. Știri despre vedete, fashion & beauty. Mi se tot cereau ”compilații”, exp: ”6 dive care au gafat-o pe covorul roșu”, ” 5 cupluri care s-au despărțit înainte de a a ajunge la altar”, ”vedete în pragul anorexiei”, etc. Nu vă oripilați încă, articolele de genul au publicul lor de fetițe de 16-19 ani care aduc în jur de 3000 de vizite în prima oră de la publicarea lor.

Ei bine, problema mea nu era că nu găseam subiecte diferite pentru ”compilațiile” respective ci că nu aveam voie să dau în vedetele din trustul respectiv. Nu aveam voie s-o bag pe ”x”-uleasca în top că era vedeta lor de defilare de 13 ani, pe cealaltă că le face emisiunea de la nu știu ce oră, pe alta că prezintă știrile și tot așa. Pe de altă parte, nu voiau să fac numai topuri pozitive, să le pot scălda în laude pe astea ale lor, voiau să dau în vedetele altor trusturi. Și na, dacă subiectul îți permite, informații verificate pe surse ai… cum poți renunța la articol?

M-am luptat o vreme cu frustrările și nemulțumirea de a scrie subiecte controlate, însă după aceea am renunțat la colaborare. Efectiv, mi se părea obositor și nedrept să fac asta pentru mai mult timp.

Așa că, minunat pentru mine este să poți aborda în scris orice subiect, fără vreo îngrădire, atâta vreme cât ai informații verificate și ești în măsură să le publici.

Adriana Dinu 2

Adriana Dinu, mândră absolventă a Facultății de Jurnalism, actualmente masterandă la Audio – Video, SNSPA. Dețin blogul www.citestecevrei.ro, și-ncerc să scriu despre lucrurile care mă minunează. În rest, scriu despre ce mi se dictează și asta îmi ocupă tot timpul

One thought on “Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Adriana Dinu

  1. As fi vrut să trimit textul acesta către googl+ sau twitter dar văd că nu am posibilitatea.
    Ar trebui să faci ceva în legătura cu asta.

Leave a Reply