De la altii: Automatizari in viata noastra si evolutia acestora

De la altii: Automatizari in viata noastra si evolutia acestora

 

Automatizarea este un lucru la care am aspirat mereu ca si oameni, mereu am cautat modalitati mai bune de a face anumite lucruri, modalitati mai bune de a calatori, de a curata, de a comunica etc. Incepand cu mijloacele de transport cu ajutorul carora strabateam cateva sute de kilometri in saptamani intregi pana la tipurile de porti automatizate pe care le avem astazi, cu ajutorul carora nici nu trebuie sa iesim din masina, automatizarea am creat-o in pasi, in etape, pentru un singur scop, a fi mai eficienti cu timpul si resursele noastre.

automatizari

Automatizarea nu doar a inlocuit unele sarcini pe care le faceam noi, sau cel putin le-a scurtat, dar a si facut posibila realizarea unor lucruri pe care nu aveam cum sa le facem noi. Portile automatizate ne ofera confort suplimentar si ne ajuta sa economisim timp, sunt o automatizare utila, insa submarinul teleghidat care care investigheaza cele mai adanci parti ale oceanelor este o automatizare necesara, noi nu am supravietui la asemenea adancimi. Ca sa ne dam seama cat de mult ne-a schimbat automatizarea viata de-a lungul anilor, iata cativa termeni de comparatie.

  • inainte de masini de cusut dura 14 ore ca sa faci o camasa pentru un barbat si 10 ore pentru o rochie. Majoritatea oamenilor aveau doar doua schimburi de haine, din motive evidente. Cu o masina de cusut e de ajuns o ora jumate pentru o rochie, gandeste-te doar cat timp se ecomiseste astfel pentru alte activitati sau pentru relaxare.
  • informatia asta se distribuie cu o viteza uimitoare, orice se intampla acum, in urmatorul minut stirea poate ajunge la capatul celalalt al Pamantului. In 1850, in Statele Unite cu postalionul dura 25 de zile ca informatia sa calatoreasca o distanta de 3200 de kilometri. 10 ani mai tarziu cu expressul dura 10 zle de la coasta la cealalta, adica o distanta de 4000 de kilometri. Telegraful a scurtat si mai mult timpul, transmitea mesaje pe distante de sute si mii de kilometri intr-o ora. Astazi e-mailul este instant. Automatizarea comunicarii de-a lungul timpului ne-a apropiat pe toti, facand zicala “lumea a devenit mai mica” cu totul adevarata.
  • pana in secolul al XX-lea majoritatea oamenilor umblau pe jos in orase. Chiar si dupa aparitia automobilelor acestea erau considerate un lux. Abia dupa ce au inceput sa fie produse in masa au devenit nu doar utile dar si populare. Astazi aproape toti avem o masina.
  • daca ai cont pe Facebook sau pe alta retea sociala, cu siguranta ai cateva poze sau mai multe poze – cu un smartphone e usor si rapid sa faci poze si sa le impartasesti cu prietenii tai. Aparatele foto initiale erau insa diferite, cu mult diferite, dura cateva minute sa faci o poza, si aproape 30 ca sa o developezi.

Lista poate continua, ideea e ca tot ce avem noi astazi si e automatizat, este rezultatul a multi ani de evolutie si progres. Avem multe automatizari in viata noastra chiar daca nu le vedem ca si automatizari. Daca iti lipsesc portile automatizate poti sa gasesti kituri complete aici, si acestea sunt rezultatul a ani si ani de munca.

Leave a Reply